Søndag 13. august ble nasjonalparken offisielt åpnet av klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Nærmere tusen gjester koste seg og hadde gode opplevelser i det strålende sommerværet!

Det var sol fra skyfri himmel, lett bris og bølgeskvulp under den offisielle åpningsseremonien på rullesteinstranda på utsiden av Jomfruland. Åpningen ble ledet av fylkesmann Kari Nordheim-Larsen. Det var hilsningstaler fra ordfører i Kragerø, Jone Blikra, fylkesordfører Sven Tore Løkslid, miljødirektør Ellen Hambro og fylkesmann i Aust- og Vest-Agder, Stein Ytterdahl.

Unge Zoe Barree rørte mange hjerter med vakker sang og Kragerø kantori ga fyldig korsang med kjente og kjære toner før Lars Lillo Stenberg sang stemningsfulle viser og laget begynnelsen på en ny Jomfrulandssang!

Etter en fin åpningstale, avduket klima- og miljøministeren nasjonalparkplaketten som etter hvert vil bli montert på en stor stein ved Hovedveien på Jomfruland. Avdukingen ble så markert med tre ganger tre støt fra den tidligere tåkeluren på Jomfruland fyr. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen sier at: «Det har vært en fantastisk dag i Jomfruland nasjonalpark! Jeg er imponert over det lokale engasjement som er synliggjort i dag. Jeg er sikker på at nasjonalparkstyret og alle som er glad i Jomfruland, i havet og i Kragerø skjærgården sørger for at naturverdiene over og under vann overleveres til fremtidige generasjoner i minst like god stand som i dag».

Så var det duket for hagefest i Tårnhagen. Varaordfører Charlotte Therkelsen Sætersdal ledet an og Hege Lier orienterte om maten som sto klar.  Det var varm og nylaget lokal mat til alle gjester og de lot seg ikke be to ganger. Alle fikk smake grillet villsau, lammegryte, pølser, fiskesuppe, wok med østerssaus og steinovnsbakt brød. Til maten smakte det godt med saft fra hyllebærblomst og solbærsaft. Etterpå var kaffe og honningkake.

Barna hadde mange muligheter og de frydet seg med hesteridning, forskning i fjæra og natursti. En god del gjester fikk med seg den nye nasjonalparkfilmen som hadde premiere i en stor lavvo. Jomfruland vel ved Ruth Ellegård, Visit Kragerø ved Hege Lier, Utvalgte kulturlandskap på Stråholmen ved Torstein Kiil og Geopark Norvegica ved Kristin Rangnes delte sine tanker på åpningsdagen før det var minikonsert med Lars Lillo Stenberg som satte hageselskapet i kjempestemning. Til slutt trakk assisterende fylkesmann Arne Malme opp perspektivene for nasjonalparken framover og behovet for godt samarbeid, før han rundet av hagefesten.

Vi tror at de aller fleste synes dette var en flott og verdig åpning av nasjonalparken og at gjestene både koste seg og hadde gode opplevelser! Nedenfor finner du et lite bildegalleri. Alle bilder er tatt av Aud Torild Stensrud.